Oliver Svanström
Oliver Svanström VD Eltra
01/04-2020 // Eltra Community
Välkommen Oliver

Vi välkomnar Oliver Svanström som vår nya VD till Eltra. Oliver kommer från många års erfarenhet inom försäljning och bolagsbyggande. Under dem senaste åren har Oliver arbetat bland annat inom hemelektronik och bilbranchen samtidigt som han startat upp solglasögonföretaget Ripa Eyewear. Vi på Eltra värdesätter Olivers aktiva bakgrund och vi ser mycket kunskap och tillvägagångssätt som vi kan inspireras av.

Vad har du för bakgrund?

Jag är 25 år gammal och kommer ursprungligen från Kalmar. Jag flyttade till Stockholm för snart 6 år sedan och bor på Gärdet i Stockholm tillsammans med min sambo Sophia och vår snart 3 år gamla franska bulldog Berra. Gärdet är ett underbart område särskilt när man har hund, sen är det ett perfekt avstånd för att åka elsparkcykel till kontoret på Kungsholmen.

Vad gillar du att göra på fritiden?

På fritiden gillar jag att umgås med familj och vänner. Jag har ett stort intresse för natur och matlagning och spenderar gärna tiden nere på vår familjegård i Småland. Väl där nere sitter jag gärna i en liten roddbåt på sjön och fiskar, i ett jakttorn och jagar eller går runt med en motorsåg och röjer i skogen. Jag har även alltid haft ett stort intresse för bilar och fordon vilket automatiskt ledde mig in i fordonsbranschen.

Vad har du för tidigare erfarenheter?

Jag har under större delen av mitt yrkesverksamma liv arbetat med någon typ av försäljning och kundkontakt. Jag har alltid drivits av att skapa värde i det jag gör. Det började med Media Markt i Kalmar för att sedan driva igång ett UF-företag under sista året av gymnasiet med inrikting på trädgårds- och fastighetstjänster. Vi vann flera lokala tävlingar och drog in mest pengar av samtliga UF- företag i Kalmar län under den perioden. Under gymnasietiden arbetade jag parallellt med UF-företaget och som telefonförsäljare för Telias tjänster. Vidare gick flyttlasset till Stockholm för att studera företagsekonomi och parallellt med det kombinerade jag en säljtjänst på Media Markt samt helgvärd på Audi som senare skulle leda till en säljtjänst på heltid. Det var även under denna tid jag och två vänner drog igång ett solglasögonföretag. Företaget heter Ripa Eyewear AB och säljer högkvalitativa solglasögon från Italien med fokus på riktigt bra solglas och linser. Våra solglasögon finns att köpa både i vår fysiska butik på Kungsholmen och i vår digitala butik på nätet. Vi finns även hos flertalet återförsäljare så som Synsam, Harrys mode med flera.

Vad har du för utbildning?

Jag har en kandidatexamen i företagsekonomi från Stockholms universitet.

Vad ledde dig in i fordonsbranschen?

Jag har alltid haft ett stort intresse för bilar vilket ledde mig till bilbranschen. Audi som bilmärke har alltid legat mig närmst om hjärtat så när jag började arbeta där var det en liten barndomsdröm som gick i uppfyllelse. Det var först när jag var nere med Audi i Tyskland och testade deras nya model e-tron samt konkurrerande elbilar som min kärlek till eldrivna fordon tog fart. Känslan att framföra ett fordon helt på el var fantastisk och när möjligheten kom att få driva och utveckla ett företag som arbetade med detta var det självklart att jag skulle göra det.

Vad tar du med dig från bilbranschen?

Jag skulle säga att jag tar med mig det mesta från bilbranschen. Jag tar med mig den personliga kontakten man har med kunder både innan, under och efter ett köp. Jag ser även mycket likheter på en proffesionalism och exklusivitet kunder förväntar sig när de köper en premiumprodukt som både Audi och Eltra är. Vi arbetade mycket med kundnöjdhet på Audi där vi säljare månadsvis mättes och fick kundkomentarer efter varje leverans och där kan jag ödmjukt säga att jag avslutade på topp i Sverige när jag slutade.

Vad ser du mest fram emot med att arbeta på Eltra?

Jag ser mest fram emot att fortsätta på den grunden de som startade Eltra skapade, att bygga ett hållbart långsiktigt företag som hjälper människor att förflytta sig effektivt och miljövänligt. Jag ser även fram emot att utveckla nya grenar inom elsparkcykelbranschen med inspiration från bilbranschen med allt vad det innebär från service till begagnatförsäljning med mera. Ni kommer att få se mycket spännande och nyskapande från Kungsholms strand 167 framöver.

_____________

Kolla in Ripa Eyewear för att se mer vad Oliver har gjort.